magyar | english

IN MEMORIAM - PROF. DR. ILLEI GYÖRGY

2024. FEBRUÁR 18. Hírek Kari hírek

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Prof. Dr. Illei György, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának emeritus főiskolai tanára, életének 92. évében elhunyt. Professzor Úr pályafutása során rendkívüli hozzájárulást tett a magyar egészségügy és oktatás területén, amelyért mély tisztelet és elismerés illeti.

Egyetemi tanulmányait a Pécsi Orvostudományi Egyetemen kezdte 1950-ben, és már korai éveiben kiemelkedett tudományos tevékenységével. Szülészeti és nőgyógyászati szakorvosként és később a Markusovsky Kórház vezető-főorvosaként számos hazai és nemzetközi fórumon képviselte a magyar orvostudományt. Tudományos munkája a nőgyógyászati endokrinológia és a koraszülés egyes kérdéseinek kísérletes és klinikai vizsgálatainak területéig terjedt. 

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának munkájába Szakvezetői feladatainak ellátásával biztosított volt a Kar képzési központjaiban zajló ápolóképzés összehangolt munkája. 

1997 és 2000 között az időközben megalakított Ápolástudományi Tanszék vezetője, majd az Ápolástudományi Intézet igazgatója lett. 1999 és 2002 között feladatai a tudományos és fejlesztési főigazgató helyettesi teendőkkel bővültek. 70. életévének betöltését követően, 2002-től emeritus főiskolai tanárként és dékáni tanácsadóként folytatta tevékenységét, mind az oktatásban, mind a szakmai-tudományos munkában.

Mint oktató, professzor úr példátlan pedagógiai és klinikai tudással gazdagította hallgatóit, akik magasra értékelték előadásait és mentorálását.

Prof. Dr. Illei György a tudományos és oktatási közösségben is aktív szerepet vállalt, számos szakmai szervezetben, szerkesztőségben és bizottságban dolgozott, életének számos díjjal és elismeréssel jutalmazták, többek között a Kiváló Orvos elismerés, a Magyar Felsőoktatásért emlékplakett, a Pro Sanitate Savariae életműdíj és a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje is.

Munkássága és embersége mély nyomot hagyott mindazokban, akik ismerték és tisztelték. Emlékét kegyelettel őrizzük, és hálásak vagyunk azért a rendkívüli hozzájárulásért, amelyet az egészségügyi tudományok és az oktatás terén nyújtott. Őszinte részvétünkkel fordulunk családjához, barátaihoz és mindenkihez, akit Prof. Dr. Illei György élete és munkássága érintett.

Prof. Dr. Illei Györgyöt a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara saját halottjának tekint.