magyar | english

Eredményesen ért véget az Aktualitások a Táplálkozástudományokban konferencia

2023. DECEMBER 13. Hírek Kari hírek

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi kar, Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézete adott otthont a Táplálkozástudományi Szakember konferencia 2023 vándorgyűlésének. Aktualitások a Táplálkozástudományokban címet kapta 2023.12.08-án meghirdetett rendezvény, melyen közel 100 fő egészségügyi szakdolgozó jelent meg. A konferencia pontszerző továbbképzésként 17 pontot biztosított a meghatározott szakmacsoportoknak.

Karunk elsők között ismerte fel annak fontosságát, hogy a táplálkozástudományt magas szinten művelő egyetemi végzettséggel rendelkező szakemberekre szükség van. A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán 2011-től képzünk ilyen szakembereket. A képzést követően multidiszciplináris ismeretekkel rendelkező szakemberek hagyják el intézményünket, akik tudásuk birtokában képesek magas szintű táplálkozástudományi, kutatói, szaktanácsadói, egészségnevelő munkára hazai és nemzetközi szervezetekben egyaránt. 

A táplálkozástudomány egy dinamikusan változó tudományterület. Az új ismeretek átadása pedig a szakmát magas színvonalon művelni kívánó kollégák száma fontos küldetése volt a rendezvénynek. 

Előadóként üdvözölhettük Dr. Mednyánszky Zsuzsanna tanszékvezető, MATE, Szűcs Zsuzsanna MDOSZ elnök, Csajbókné Dr. Csobot Éva tanszékvezető, Semelweisz egyetem, Dietetikai tanszék, Hajzer Zsuzsa Emma dietetikus, táplálkozástudományi szakember Debreceni Egyetemről. Ezen kívül karunk oktatói dr. Polyák Éva, Gubicskóné dr. Kisbenedek Andrea, Szabó Zoltán, Toth Vivien, Szántóri Patricia, Czeglédiné Asztalos Ágnes adott elő továbbá  Keczeli Viola, Hulmann Anita, , Petrik Mária PhD hallgatók is bemutatták munkáikat.

Kiemelt cél, hogy a dietetikus, táplálkozástudományi szakemberek naprakész, hiteles információkkal, bizonyítékokon alapuló eredményekkel lássuk el a meghívott előadók által, bemutatva a táplálkozástudományi kutatások új iránymutatásait. A tudományos esemény lehetőséget adott arra is, hogy a tapasztalatokat megvitassuk és személyes/ szakmai kapcsolatokat mélyítsünk vagy építsünk ki.  Fontos kérdés, hogy meddig terjed egy-egy szakma kompetencia köre, hol húzhatók meg a határok. Remélem egy-egy területen a szerepkörök tisztázásával ezekre a felvetésekre is pontosabb rálátási lehetőséget adott ez a rendezvény.