magyar | english

Az első mentőápolóink sikeres szakvizsgát tettek

2021. FEBRUÁR 23. Hírek Kari hírek

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar (PTE-ETK) és a Pécsi Tudományegyetem Szociális és Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola (PTE SZESZI) közös égisze alatt Magyarországon elsőként indult útjára és valósult meg a mentőtiszti képzésbe, illetve annak tematikájába integrált mentőápolói szakképzés.


Az ETK részéről évek óta tervezett lehetőség a SZESZI-vel létrejött együttműködésnek köszönhetően az idei évvel kezdetét vette, és hallgatóink/tanulóink első csoportja már teljesítette a megújult szakmai vizsgát, ezzel mentőápoló szakképesítést szerzett.

A képzés célkitűzése volt, hogy hallgatóink akár már egyetemi tanulmányaik alatt munkába állhassanak a választott hivatásuknak megfelelő szakképesítés birtokában, illetve amennyiben az államvizsga követelményeknek nem tudnak megfelelni, akkor is legyen a kezükben egy szaktudást igazoló bizonyítvány, amivel felsőoktatási oklevelük megszerzéséig el tudnak helyezkedni, és további tapasztalatokat szerezhetnek, növelve ezzel szaktudásukat és a sikeres egyetemi táróvizsga esélyét. A koncepció jól illeszkedik Karunk lemorzsolódást csökkentő stratégiájába, így a modell más szakokra és szakirányokra történő kiterjesztésén dolgozunk.

A program sikerét jelzi a nagy számú jelentkezés és a záróvizsgán nyújtott elismerésre méltó teljesítmény. Elsőként harmad és negyedéves hallgatóink képzése történt meg, ebben az évfolyamban 67 fő kezdte meg tanulmányait, amiből 64-en sikeresen teljesítették szakmai vizsgájukat. A kezdeményezés sikerét látva, a pozitív hallgatói visszajelzések alapján a továbbiakban a harmadéves mentőtiszt hallgatók részére folyamatosan lehetőséget tervezünk biztosítani a mentőápolói szakképesítés megszerzésére.