magyar | english

Mélyinterjú karunk tanszékvezető egyetemi docensével, Dr. habil. Rátgéber Lászlóval a sportolók neveléséről, munkáról és ami mögötte van

2022. SZEPTEMBER 15. Hírek Kari hírek

Hétvégén megrendezésre került az I. Békéscsabai Nemzetközi Sporttudományos Konferencia a Békéscsabai Röplabda Akadémián. A program tartalma első sorban a röplabda köré épült, de más sportágak képviselőinek előadásai is színesítették a palettát. Ott volt például Rátgéber László Euroliga-győztes kosárlabda mesteredző, akinek edzéselméleti és teljesítménydiagnosztikai bemutatója ugyanúgy átültethető a legtöbb ágazatra. A Nemzeti Kosárlabda Akadémia első embere a prezentációja után exkluzív interjút adott az Indexnek. 

Mitől lesz egy játékos „edzhető”?
Az amerikai azt mondja, hogy „mental toughness”. Ezt le lehet fordítani – mondjuk – mentális keménységre, de nem ez a lényeg. Hanem az, hogy egy sportoló mindig úgy érkezzen meg az edzésre, hogy jobb akarjon lenni, mint előző nap. A fejlődés az élsportban olyan, mint – mondjuk – a Dunában árral szemben úszni. Próbálja ki egyszer, milyen! Úszik, úszik, de nem halad, vagy csak nagyon keveset. Aztán amint megáll, az ár visszasodorja. És ha megáll ötször, feladja, hiszen addigra már a célt sem látja.

A teljes interjú megtekintéséhez kattintson ide!