A táplálkozástudományi szakember konferencia egy vándorgyűlés, melynek idén a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara ad helyet. A táplálkozástudomány egy új, folyamatosan fejlődő tudományterület, ahol az aktualitások nyomon követése elengedhetetlen. Az idei konferencia lehetőséget biztosít a 2023-as év aktuális kutatási eredményeinek ismertetésére, reagálva az évben megjelent ajánlásokra egyaránt. A célja továbbá a táplálkozástudományi szakemberek kompetencia körének tisztázása, hol és milyen szereppel kapcsolódhatnak be a nem dietetikus alapvégzettséggel rendelkező szakemberek a táplálkozási felvilágosító folyamatokba.
A továbbképzés adatai:
Időpont: 2023. december 8. (péntek)
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar "D" épület - 7621 Pécs, Vörösmarty u. 3.
A továbbképzés pontértéke egészségügyi szakdolgozók számára: A továbbképzés OKFŐ általi minősítése folyamatban
Részvételi díj:
Az aktív hallgatói jogviszony igazolása érdekében egy aktuális hallgatói jogviszony igazolást, VAGY a NEPTUN felületről egy, az aktív státuszt igazoló képet várunk a eva.nemes@etk.pte.hu email címre.
Program:
9.00 Regisztráció
9:30 Megnyitó: Prof. Dr. Ács Pongrác dékán
10:00 Tudományos Ülés - Üléselnök: Prof. Dr. Verzár Zsófia
10:00-10:30 Dr. Friedrich László (intézetigazgató, MATE ÉTTI): Hitek és tévhitek az élelmiszer adalékanyagok tekintetében
10:30-11:00 Szűcs Zsuzsanna (MDOSZ elnök): Hogyan értelmezzük az adalékanyagokkal kapcsolatos információkat
11:00-11:30 Gubicskóné Dr. Kisbenedek Andrea (adjunktus, tanszékvezető, intézetigazgató-helyettes): Az élelmiszerekben található antioxidánsok szerepe a táplálkozásban
11:30-12:00 Dr. Polyák Éva (adjunktus, tanszékvezető): A bélmikrobiom szerepe az elhízásban és annak megelőzésében
12:00 Ebéd szünet
13:00 Kerekasztal - Üléselnök: Prof. Dr. Figler Mária
13:00-13:15 Dr. Szabó Zoltán (adjunktus): A táplálkozástudományi szakember szerepe a fentartható táplálkozásban
13:15-13:30 Csajbókné Dr. Csobot Éva: Táplálkozástudományi szakember helye és szerepe az egészségmegőrzésben
13:30-13:45 Hajzer Zsuzsa Emma: A Debreceni Egyetemen tanuló dietetikus hallgatók egészségtudatosságának vizsgálata
13:45-14:00 Keczeli Viola, Prof. Dr. Verzár Zsófia, Gubicskóné Dr. Kisbenedek Andrea, Hulman Anita, Osgyáni-Balogh Gabriella, Ihász Ferenc, Tisza Boglárka Bernadett, Alföldi Zoltán: Az evészavarok prevalenciája az evezős versenyzők között – első eredmények
14:00-14:15 Szántóri Patricia: Az endometriózissal diagnosztizált nők életminőségének és egészségmagatartásának vizsgálata
14:15-14:30 Tóth Vivien: Candida fajok azol típusú antifungális anyagokkal szembeni rezisztenciájának vizsgálata
14:30-14:45 Petrik Mária. Prof. Dr. Verzár Zsófia, Gubicskóné Dr. Kisbenedek Andrea: Módosított reológia tulajdonságú étrend szerepe a disphagia kezelésében
14:45-15:30 A legjobb E poszterek eredményhirdetése
15:30 Konferencia zárás, teszt kitöltés