magyar | english

Semmelweis-díjjal tüntették ki dr. Kollár Lajost

2019. JÚLIUS 3. Hírek Kari hírek

A Semmelweis-nap alkalmából dr. Kollár Lajos, a Központi Érsebészeti Klinika emeritus professzora, idén egyedüliként vehetett át Semmelweis-díjat Kásler Miklóstól, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjétől.


A gyakorló orvosoknak, orvoskutatóknak adható legmagasabb díjból egy évben legfeljebb ötöt adományozhatnak – idén csak egyet adtak. A díj annak adományozható, aki az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése és a gyógyítás terén kivételesen magas színvonalú, példaértékű eredményt ért el, illetve tevékenységével jelentősen hozzájárult ilyen eredmény eléréséhez.

Kásler Miklós, Semmelweis Ignác munkásságát méltatva azt mondta, hogy egy olyan emberre emlékezünk, akit az emberiség jótevőjeként, az anyák megmentőjeként, az orvostudomány Luther Mártonjaként és a legetikusabb orvosként tartanak számon. Felfedezését a pontos megfigyelés, a kórlefolyás, a bonctani leletek elemzése, értékelése alapozta meg, felfedezését statisztikai adatokkal támasztotta alá.

"Nekünk ő a mérce, a magyar orvostudomány első nagy generációját gyűjtötte maga köré" - mondta Kásler Miklós, hozzátéve, hogy "az anyák megmentője" nem kímélte sem magát, sem orvos kollégáit az igazság érdekében, de ezt nem öncélúan tette, és ez tette őt naggyá.

Batthyány-Strattmann László-díjban tizennégyen részesültek, Pro Sanitate díjat egy orvos vehetett át, továbbá harminchat miniszteri elismerő oklevelet osztottak ki.

A kitüntetettekhez szólva a miniszter úgy fogalmazott, hogy nélkülük nem élne tovább ez a szemlélet, és bár a materiális körülmények lényegesek a gyógyításban, az orvos szemléletét, elhivatottságát nem pótolja semmi.

Kásler Miklós a díjazottaknak köszönetet mondott munkájukért a kormány, a minisztérium és a betegek nevében.

 

Dr. Kollár Lajosnak szeretettel gratulálunk!