magyar | english

Kiterjesztett hatáskörű ápolás mesterképzés

2017. FEBRUÁR 08. Hírek Kari hírek

Ápolás mesterképzés

Nappali munkarendben – munkaviszony mellett is, rendkívül kedvező feltételekkel


Az elméleti képzés tervezett konzultációs időpontjai

I. félév heti 3 nap 13 hétig

II. félév heti 2 nap 13 hétig

III. félév heti 2 nap 4 hétig

 

Tervezett szakmai gyakorlat – a hallgató által választott intézményben*

I. félévben ~ 4 nap

II. félévben ~ 13 nap

III. félévben ~ 36 nap

 

A konzultációs napok rugalmasan, a hallgatói igényeknek megfelelően kerülnek meghatározásra. A munkáltatóknak lehetősége van a középfokú szakápoló képzésnek megfelelően a konzultációkon való részvételt a munkaidő alatt biztosítani.

A kibővített kompetenciakör miatt a magas óraszám levelező munkarendben is szükséges, ezért munka mellett is javasoljuk a nappali munkarendre történő jelentkezést.   Az óraszám ez esetben is kb. Azonos a szintén munka mellett végezhető középfokú intenzív szakápoló képzés óraszámával, de a hosszabb képzési idő miatt a követelmények könnyebben teljesíthetők.

Egy OKJ-s képzés időtartamával megyegyező képzési idő alatt mesterfokozatú oklevél speciális szakértői tudás, kibővített ápolói tevékenységi kör szerezhető. A képzési idő: 1,5 év (kb. 1400 óra)

6 szakápolói specializáció (aneszteziológiai; geriátriai; intenzív; közösségi; perioperatív; sürgősségi)

Valamennyi specializációra a főiskolai/BSc ápolók, a sürgősségi specializációra a főiskolai/BSc mentőtisztek is jelentkezheznek.

 

A PTE ETK-ra történő nappali jelentkezés esetén

  • Garantált havi 100 000 ftösztöndíj**
  • Szociális támogatás: 5950 ft/hó - 50 000 ft/hó között***
  • Diákigazolánnyal igénybevehető 50 %-os utazási kedvezmény
  • Rugalmasan meghatározott konzultációs időpontok, így munkaviszony mellett a képzés nappali munkarendben is teljesíthető

 

A mesterfokozat megszerzéséhez egy élő idegen nyelvből (akár eszperantó, vagy lovári, továbbá német/angol/stb. Nyelvekből) államilag elismert középfokú nyelvvizsga szükséges.

Jelentkezni kizárólag elektronikus úton lehet a www.felvi.hu oldalon keresztül 2017. február 15-ig!

A megadott információk tájékoztató jellegűek.

A képzéssel kapcsolatos bővebb felvilágosítás a +36 30/562-3116 telefonszámon kérhető.

 

* a szakmai gyakorlat letöltéséhez szükséges feltételek biztosítása esetén.

** a hallgató mintatanterv szerinti haladása esetén. A képzéshez várhatólag állami ösztöndíjat biztosít a főhatóság, Ennek elmaradása esetén a PTE ETK vállalja, hogy a nappali munkarendű hallgatóknak garantált 100 000 Ft/hó ösztöndíjat biztosít (félévente 5 hónapra), specializációnként 20 fő részére.

*** egyedi elbírálás alapján, félévente 5 hónapra nyerhető el.

 

Dr. habil. Oláh András egyetemi docens, intézetigazgató, dékánhelyettes, az ápolás mesterképzési szak vezetője

„A hazai főiskolai és egyetemi ápolók hatásköre közel 30 éve nem rendezett. Az utolsó pillanatokban vagyunk ahhoz, hogy a képzés és az ápolói értelmiségi elit helyzetét stabilizáljuk, és így tudásukat a társadalmunk javára fordíthassuk. Az OECD országok többségében létezik a jelentős mértékű hatáskör bővülést adó ápolói MSc (APN) képzés. Tudományos eredmények igazolják, hogy alkalmazásuk mellett javul az ellátás minősége, csökken az orvoshiány, a várakozási idő, az ellátás költsége és a halálozás. Javul a betegek elégedettsége, illetve az ápolói hivatás vonzóbbá válik, ezáltal nő a hallgatói létszám, csökken a pályaelhagyás és a külföldi munkavállalás is.”
 

Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár

„Nagyon nagy lehetőség előtt állunk, hiszen ebben az évben jelent meg az a rendelet, ahol hat szakmában, hat területen van lehetőség arra, hogy felsőfokú képzettséghez kötődően bővítsük az ápolók lehetőségeit.”

 

Prof. dr. Betlehem József egyetemi tanár, dékán

„Fontos, hogy a főiskolát és egyetemet végzett ápolók olyanfajta szerepkörhöz juthassanak, ami őket megilleti, amire őket tudásuk és képességeik érdemesíti.”

 

Dr. Vajer Péter háziorvos, Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Alapellátási Igazgatóságának vezetője

„Láttunk bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogyha a szakdolgozók egyre képzettebbek és nagyobb lehetőségük van akár alapellátásban is dolgozni, annak milyen előnyei vannak.”

 

Dr. Varga Csaba c. egyetemi docens, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Sürgősségi Orvostan, Toxikológia, Honvéd és Katasztrófa Orvostan Tagozat tagozatvezetője

„Amit feltaláltak, kitaláltak a világban, azt próbáljuk meg Magyarországra, a magyar viszonyokra adaptálni. Csak a tettek hoznak változást. A mi felelősségünk, hogy ezt a képzést milyen tartalommal fogjuk megtölteni.”

 

Dr. Melanie Rogers  adjunktus University of Huddersfield, kiterjesztett hatáskörű ápoló az alapellátás területén, az ICN kiterjesztett hatáskörű ápolói hálózatának elnöke

„Aegítünk Magyarországnak és a PTE-nek új irányvonalak és stratégiák kifejlesztésében. Olyan együttműködési projekteket valósítunk meg, ahol hangsúlyos a szakértelmünk megosztása”

 

Prof. dr. Dianne Cooney-Miner dékán, St. John Fischer College School of Nursing
Kiterjesztett hatáskörű klinikai ápoló a neurológia területén

„A kiterjesztett hatáskörű ápolás felé való elmozdulás Magyarországon egyaránt átalakító és újító hatású. Ez az új fókuszú oktatás megfelelő felkészítést, tudást, képességeket és kompetenciákat ad az ápolók számára, hogy ellássák a mai egészségügyi ellátás kihívásait.”