magyar | english

Beszámoló Kínai útról

2017. OKTÓBER 24. Hírek Kari hírek

A Magyar Akupunktúrás Orvosok Társasága és a PTE ETK Hagyományos Kínai Orvoslás Konfuciusz Intézetének történetében újabb jelentős határkő volt a 8. Sino-Hungarian Orvosi Fórum (2017 szeptember 23.) megtartása Tangshanban, a North China University of Science and Technology TCM College-val közös szervezésben. 


Az eseményre 29 magyar szakorvos kolléga utazott el annak reményében, hogy magas színvonalú szakmai rendezvény mellett tovább ismerkedhetnek a kínai nyelv és kultúra kincseivel is.

A hosszú, 19 órás út után fáradtam megérkezvén az első “mennyei” élmény az ízletes pekingi kacsa volt, mely megalapozta a pozitív további elvárásokat is. Az egyetem 3 évvel ezelőtt tervezte az új Campus megnyitását Caofeidiánban, a Behai Öböl mellett, közel a tengerhez. Ez mostanra valóra vált, a hatalmas több ezer hektáros parkban helyet kaptak a kiválóan megtervezett hotel-szolgáltatást nyújtó kollégiumok kétágyas szobákkal, a tanári lakóépületek, tantermek, logisztikai centrum, a különböző karok tanszékeinek épületei, több uszoda, teniszpálya, atlétikai rendezvény megtartására alkalmas pálya.

Látogatást téve a TCM College-ban, több továbbképző előadáson is részt vettünk, izgalmas témákat tárgyalva. Kis helyi múzeumban csodálhattuk meg a kínai gyógynövények kiállítását, majd örömmel vette át a magyar küldöttség minden tagja a tangshani árnyék figurákat tartalmazó kézműves ajándékát. Az egyetem önálló épületi logisztikai központja ámulatba ejtett mindannyiunkat, mert a központi vezérlőteremben minden előadói terembe folyó oktatást figyelemmel lehet kísérni nagyfelbontású monitorokon, sőt egy másik külön épületi könyvtárban hallgatók százai ültek a kis PC-jükkel szorgalmasan tanulmányozva anyagaikat.

Maga a konferencia Tangshanban, a Nanhu International Exhibition Centerben került megrendezésre a provincia szakmai és politikai vezetőinek, egyetemi elnökök részvételével, ahol kb. 350 résztvevő jelent meg, kínai és a magyar orvosok is 6-6 előadást tartottak. A magyar orvosok kiválóan elkészített és értékes előadásaikkal megérdemelten arattak elismerést a kínai résztvevőktől. Megalakult a Kelet-Nyugati Integratív Medicina Társaság is, amelyben a résztvevők a további kapcsolatok elmélyítéséről és fejlesztéséről írtak alá megállapodást, a társaság tiszteletbeli elnökének Prof. dr. Hegyi Gabriella kutatóprofesszort kérték fel.

A következő napon Pekingbe indultunk, ahol kulturális programjaink voltak, pl.: a következő napokban meglátogattuk a Yanqi Lake-t, Mutianyu Great Wallt, Forbidden City-t , Nyári Palotát, Hongluo Temple-t, Ming-kori sírokat.! Szakmai programunk volt a Kandyide Chinese and Western Medicine Hospital-ban töltött egész napos látogatás, ahol nemcsak az akupunktúra, hanem a Tuina, masszázs és moxa terápiás alkalmazásait is láthattuk, sőt pár vállalkozó kolléga saját magán is megtapasztalhatta ezen alkalmazásokat.

Újabb konferenciánk a 2rn “Belt and Road Forum for International Cooperation” keretén belül volt a Yanqi Lake-nél került megrendezésre szeptember 25-én, ahol további két előadást adtunk a hallgatóságnak. A kórházi szakmai látogatás során érdekes és izgalmas szakmai megoldásokkal találkozhattunk, amelyek tovább növelték bennünk a szakma iránti elkötelezett érdeklődést.

A vendéglátó Hebei TCM College végig kiváló szálláslehetőségeket és ízletes ételekkel kedveskedett. A kulináris élvezetek mellett természetesen közös vacsorákon (ünnepelhettünk a kínai kollegákkal, akik igazán kitettek magukért a jól szervezett rendezvényekkel.

Utolsó napon a Mennyei Béke Temploma és a Nyári Palota megtekintése után természetesen a külföldiek által nagyon kedvelt Hongqiao Plázába is vásárolgattunk, ahol mindenki megtalálta a maga és szerettei részére veendő áhított apró ajándékokat. Utána egy kedves búcsúvacsora következett, ahova a tangshani vezetők ismét meglátogattak minket és irány a reptér éjfélkor- majd indulás haza.

Kiváló szakmai és kulturális rendezvény élményével tértünk haza, amely sokáig él majd bennünk… Ez volt a nyolcadik! Folytatása következik…

 

Prof. dr. Hegyi Gabriella