magyar | english

ÁTADTÁK A PTE EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KAR MEGÚJULT ÉPÜLETEIT

2021. JÚLIUS 9. Hírek Kari hírek

Mintegy 2,5 milliárd forintból újultak meg a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar pécsi belvárosi épületei, melyeket hivatalosan július 8-án adtak át. A beruházás forrását a Modern Városok Program biztosította.

 

Magyarország Kormánya a Modern Városok Program részeként közel 25 milliárd forint összeggel támogatta a Pécsi Tudományegyetemet. A cél az intézmény versenyképességének erősítése, az oktatási és szolgáltatási portfolió fejlesztése, a külföldi hallgatói létszám növelése, és az ehhez szükséges infrastrukturális feltételek biztosítása volt. A megvalósításból a PTE egyik legdinamikusabban fejlődő kara, az Egészségtudományi Kar jelentős mértékben vette ki a részét. Az elmúlt tíz évben a kar meghúszszorozta külföldi hallgatóinak a számát, akik immár négyszáznál is többen tanulnak a PTE ETK-án. 

 

Az épületátadáson részt vett Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, és Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár. Ahogy az eseményen elhangzott, a PTE Egészségtudományi Kar történetének legjelentősebb beruházása valósulhatott meg a Modern Városok Programnak köszönhetően. Palkovics miniszter beszédében kiemelte, hogy "az egyetemek alapítvánnyá alakítása után a következő három évben 1500 milliárddal fogja a kormány támogatni a felsőoktatást." Kásler Miklós történelmi példákkal mutatta be az egészségügy fejlesztésének fontosságát. Miseta Attila, a PTE rektora beszédében utalt arra, hogy szükséges volt az Egészségtudományi Kar fejlesztése, mert ahogy az ETK fejlődik, a hallgatók létszáma növekszik, úgy az infrastruktúrát is fejleszteni kell. Ács Pongrác, a kar dékánja elmondta: „A felújított Vörösmarty és Apáca utcai épületek nem csupán korszerű és innovatív, a 21. századi elvárásoknak megfelelő oktatási és kutatási környezetet biztosítanak, de általuk méltó módon őrizhetjük meg a belváros értékeit, élettel tölthetjük meg a történelmi belváros utcáit. A Modern Városok Programban megvalósult közel 2,5 milliárd forintos beruházás hozzásegítette a kart telephelyi centralizációs, „központi campus" víziójának kiteljesedéséhez, európai színvonalú demonstrációs-szimulációs környezet megteremtéséhez, valamint a hallgatók által alapvető elvárásként megfogalmazott hallgatói terek létrehozásához.” – hangsúlyozta a dékán.

 

A megújult épületegyüttesben olyan termet is kialakítottak, ahol minden feltétel adott egy közúti baleset, vagy egy katasztrófahelyzet, például épületomlás helyszínén történő mentés szimulálására. A mentési gyakorlatot egyidejűleg több kamera és mikrofon rögzíti, így utólag minden egyes mozzanat kielemzésére nyílik lehetőség különböző nézőpontokból a még tökéletesebb mentés megvalósításának érdekében. Az épületáadó ünnepséget követően a diákok rövid bemutatót tartottak, amikor a vendégek szembesülhettek a megújult termek oktatási lehetőségeivel.

 

forrás: UNIVPÉCS