magyar | english

ETK a Jubileum 650 PTE Nap

2017. JÚLIUS 04. Hírek Egyetemi hírek

Az idei évben zajlik a PTE 650 éves jubileumi programsorozata, melynek egyik legkiemelkedőbb eseménye a Jubileum 650 PTE Nap.


A rendezvény célja bemutatni az egyetem sokszínűségét, képzéseit és mindent ami ezen túl van…

Ünnepeljünk együtt!

 

A PTE ETK programjai a PTE Családi Napon

 

BABA-MAMA TANÁCSADÓ/FOGLALKOZTATÓ
PTE Pavilon (Pécs, Jókai tér)

10:00-16:30 óra között

 

Szoptatási tanácsadás
Besszer Mónika IBCLC laktációs tanácsadó szoptatási tanácsadással és baba-mama témákkal várja a PTE pavilonjában az érdeklődőket.

 

Gyermek állapot felmérések
Karácsony Ilona és Póhr Kitti szombathelyi szülésznő és védőnő kollégáink szülői kérdőívvel, serdüléses témákkal, baba tápláltsági állapotméréssel készülnek. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a méhnyak szűrés eszközeibe is!

 

Várandós tanácsadás

Harjánné dr. Brantmüller Éva és Ipolyi Dóra kaposvári védőnő oktatóink várandós tanácsadással készülnek.

Vérnyomás- és súlymérés, életmód tanácsadás, tájékoztatás a várandósság alatti vizsgálatok lebonyolításáról, indikációjáról, ingyenes és fizetős vizsgálatokról.

  • Interaktív beszélgetés a várandósokkal, problémákra egyéni tanácsadás.
  • Magzati szívhanghallgatás, külső tapintásos vizsgálat, SY-fundus távolság- és haskörfogat mérés.

 

Babatáplálás, babagondozás, babafürdetés, babaöltöztetés

Harjánné dr. Brantmüller Éva és Ipolyi Dóra kaposvári védőnő oktatóink babagondozási interaktív programmal várják az érdeklődőket.

  • Helyes fogások, emelések, avagy hogyan fogjunk meg egy csecsemőt?
  • Pelenkázás-, fürdetés-, bőrápolás-, öltöztetés folyamatának bemutatása súlyarányos babán.
  • Baba kozmetikumok – mit használjunk és mit ne?
  • Ajánlott ruhadarabok a csecsemőkor különböző időszakaiban.
  • A csecsemőtáplálás különböző módjainak jellemzői, a módszerek alkalmazhatóságának feltételei
  • Interaktív beszélgetés a kismamákkal, felmerülő kérdésekre válaszok adása.

 

Fiúknak és a lányoknak, apukáknak és anyukáknak egyaránt here és emlőrák tapintásos felismeréséhez használt demonstrációs eszköz bemutatója.
Ipolyi Dóra védőnő segít a helyes önvizsgálat bemutatásában.

  • vetítése.
  • Mulázson az önvizsgálatok bemutatása.
  • Interaktív beszélgetés, felmerülő kérdésekre tanácsadás.

EGÉSZSÉGÜGYI VIZSGÁLATOK
PTE Pavilon (Pécs, Jókai tér)
10:00-16:30 óra között

 

Szűrővizsgálatok

Behul Bianka és Radics Lilla ápoló kollégak és az ápoló hallgatók vérnyomásméréssel, és vércukorméréssel várják az érdeklődőket. Segítséget nyújtanak az eredmények értelmezésében. Bemutatják mi a különbség a hagyományos és a digitális vérnyomásmérő eszközök között, illetve megtanítják a helyes vérnyomásmérést.

 

MOZGÁSPROGRAM
PTE Pavilon terasza (Pécs, Jókai tér)
10.00-16.30 óra között

 

Mozgás okosan
Rohanó világban, de mégis mozgásszegényen élünk. Ez a tény mindenki számára ismert. Az már kevésbé, hogy a dohányzás és a mozgásszegény életmód egészségkárosító hatása közé egyenlőségjelet lehet tenni. Ha a kisgyermek megfelelő mozgásfejlesztésére és mozgásigényére nem figyelünk megfelelően, könnyen kialakulnak a testtartási problémák, melyek zömmel megfelelő gyógytornával hatékonyan kezelhetőek.

 

A PTE Pavilon teraszán dr. Molics Bálint, Kiss Gabriella, Szilágyi Brigitta gyógytornász oktatóink várják az érdeklődőket.

  • Testtartás vizsgálat és tanácsadás kicsiknek és nagyoknak
  • Fitt ball és egyéb gyógytorna eszközök bemutatása, helyes használatról tanácsadás
  • erősítésére mozgássor bemutatása, gyakorlása

 

KUTYABAJ – Egészségben a család/Családban az egészség
(Pécs, Jókai tér - sátor)
10:00-16:30 óra között

A PTE ETK családi, egészség központú programja 2017-ben indult el. A program célja, hogy a család apraja nagyja szakértőktől, közérthető módon értesüljön az egészséggel kapcsolatos fontos, vagy éppen csak érdekes dolgokról. A program minden eleme gyermekbarát, így ha a szülők szeretnének végighallgatni egy ismeretterjesztő előadást, nem kell aggódniuk, hogy kire bízzák a gyermeket: amíg a nagyok informálódnak, a kicsik játszhatnak biztonságos körülmények között, egy légtérben a szülőkkel.

A gyerekek találkozhatnak a program kabalafigurájával Bogyóval, az életmentő bernáthegyi kutyussal.

A rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakos hallgatók Kovácsné Bobály Viktória oktató vezetésével arcfestéssel, játszóházzal, színezővel, kézműveskedéssel várják az érdeklődő kisebb és nagyobb gyermekeket egyaránt.

Te is félsz ha vérvételre kell menni, vagy éppen szurit adna a doktor nénid/bácsid? A Ne félj tőle! program keretében eloszlatjuk a félelmeket és a tű, a Te kezedbe kerül! Szunomár Szilvia Ápoló oktatónk és az ápoló hallgatók várnak szeretettel!

Vegyél most Te vért, vagy próbáld ki, milyen izomba szurit adni! Szunomár Szilvia és Kis Tünde ápoló oktatóink lesznek ebben segítségedre.

 

ÉLETMENT(H)ŐS
(Pécs, Jókai tér - sátor)
10:00-16:30 óra között

Képzeld el, valaki összeesik pont az orrod előtt. Mit tennél? Lefagysz a döbbenettől, továbbmész, vagy rögtön kapcsolsz és segítesz? Tény: az emberek többsége leblokkol, még a mentők száma sem jut eszébe. Pedig milyen sok múlik az első perceken! Konkrétan az emberélet.

Akarsz segíteni, de nem tudod hogyan? Itt a lehetőség, hogy dr. Radnai Balázs, Bánfai Bálint és Pandur Attila oktatók és a mentőtiszt hallgatók segítségével kipróbáld az újraélesztés és a sebellátás alapjait. Megmutatjuk a mentéstechnikai eszközöket is!

Képzett baleseti imitátoraink (balesetek, sérülések szimulációjában részt vevő képzett szakemberek, akik ismerik az élethű sebsminkelés különféle fortélyait, valamint az egyes sérülések tüneteit magas szinten tudják imitáln/tettetni) sebtetkó készítésre invitálnak kicsiket és nagyokat egyaránt.

 

ÉLETED AZ ÉTELED!?!
(Pécs, Jókai tér - sátor)

10:00-16:30 óra között

Az vagy amit megeszel! Közhely ugyan, de igaz. A XXI. század stresszes, rohanó életmódja komolyan igénybe veszi szervezetünket. Testünk igényeire, jelzéseire fokozottan kell figyelnünk, ha meg akarunk felelni a modern kor kihívásainak. Te tudod, hogy mit eszel, iszol? Hogy miből mennyit lehet? Mik is az E-számok? Mik azok a rostok? Miért van szüksége a szervezetünknek antioxidánsokra?

A Jubileum 650 PTE Nap keretében Csölle Ildikó dietetikus oktató és a szak hallgatói nyújtanak segítséget az érdeklődőknek a táplálkozással összefüggő kérdésekben. Lehetőség lesz a helyszínen testösszetétel mérésére, beszélgetni az ételekről, étkezésekről, ideális dietoterápiáról, de terítékre kerülnek a divatos fogyókúrás metodikák is. A kisebbek részére játékos ismeretterjesztéssel készülnek!

 

SÁRKÁNYOS KALANDOK – A PTE ETK HKO KONFUCIUSZ INTÉZET PROGRAMJAI
(Pécs, Jókai tér – a Sipőcz Patikával szemben)

10:00-16:30 óra között

A világon hetedikként Pécsett, a PTE Egészségtudományi Karon alakulhatott meg az a Konfuciusz Intézet, amely a jelenlegi akadémikus orvoslást kiegészítve a kínai medicinában gyökerező terápiás eljárások oktatására, tudományos módszerekkel történő vizsgálatára és alkalmazására vállalkozik.

A hagyományos kínai orvosláson túlmenően a kínai nyelv és kultúra ismertetését is zászlójára tűzi az intézet, melynek keretében számos program, nyelvtanfolyam valósult már meg az elmúlt két évben.

A Jubileum 650 PTE Nap keretében az európai szem számára különleges és megtanulhatatlannak tűnő kínai írást lehet gyakorolni klasszikus formában: kalligráfiás foglalkozás keretében pergamenre, speciális tintával és ecsettel írhatják fel az érdeklődők saját nevűket kínai írásjelekkel. Ezen túlmenően lesz kínai maszk, illatzsák és karkötő készítés is.

 

ELŐADÁSOK, BEMUTATÓK
PTE Pavilon (Pécs, Jókai tér)

pontos időpont később…

 

Oxytocin – a szeretet hormon – szerepe az újszülött kortól az idős korig
Karácsony Ilona védőnő

 

Szoptatás – Tények és tévhitek
Besszer Mónika IBCLC laktációs tanácsadó

 

A gyógytorna eszközrendszere - bemutató

 

Szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt a kar hallgatói is szakemberei!

 

 

KONCERTEK
Nagyszínpad – Pécs, Széchenyi tér

 

14:30 – ZINGER ZENEKAR

A zenekar 2013-ban formálódó, először még csak feldolgozásokat játszó együttesnek indult. Az első felállás még 6 tagú volt. Basszusgitáron Réti Marcell, doboknál Milei Bálint, szólógitáron Karádi Dávid, ritmusgitáron Németh Csongor, billentyűkön Czémán Domonkos és Kovács Patrik (PTE ETK gyógytornász hallgató) pedig az énekesi pozíciót foglalta el. 2014-ben basszuson tagcsere történt, és az új bőgős Dénes Ádám lett. 2015-ben 6 tagból 5-en maradtak a zenekarban megválva a billentyűstől, így lett a mostani felállás. 2015 őszén volt az első fellépésük Pécsen, a Széchenyi téren, a Konfuciusz napok keretein belül.

Az első fellépések után saját számok írásába kezdett a zenekar. Eleinte rock/rock’n roll központú zenéket írtak, amit szépen lassan felváltott a keményebb, mély hangvételű metál. 2016 nyarán lehetőségük nyílt stúdióban 3 számot felvenni. A dalaik főleg pszichológiai témájúak, ezt a tág megfogalmazást pedig az első kislemez címe, Összeomlás, igyekszik szűkíteni.

A színpadon keverve csinálják a showt és mutatják meg zenei tudásukat, melyet Pécsre is elhoznak a Jubileum 650 PTE Napra.

https://www.facebook.com/zingerrockband

 

19:20 – PÍTHERAPY

Végh Balázs és Kollarics Attila a PTE ETK gyógytornász szakos hallgatói. A ritmus és költészet vonalát képviselik, a rap szó szerinti értelmezése a mottójuk. Attila akusztikus gitárjátékával és Balázs szövegelésével a saját világukat próbálják a közönség elé tárni letisztult formában, hogy az szubjektíven tovább érlelődjön.

.„Reméljük, hogy a Berták ezúttal sem veszik magukra Heltai Jenő sorait, és a St. TroPécs életérzés elkap mindenkit itt a Cenrálban, akár a sarkon évek óta ücsörgő W. Sándort.

„Mindegy, hogy a tegnap esti „kalózkodás” után, vagy ha van egy üres járatod, gyere el a koncertünkre, hogy együtt válhasson mindannyiunk számára élménnyé. Hogyan mondjam el, hogy várunk mindenkit ha bakker, nem áll rendelkezésre csak 1500 karakter. Csészényi tér! Ott tali! Bocs Varró Dani.”

https://www.facebook.com/pitherapy/?fref=ts

 

 

VÉRADÁS
PTE ETK „B” épület( Pécs, Szepesy u. 1.)
10:00-16:00

 

A rendezvény napján a Magyar Vöröskereszt várja a véradókat Szepesy utcai épületében 10:00 – 16:30 között.

 

A program letöltéséhez kérem kattintson ide.